Şiran ilçesinde bir dönem bütün köylerde el tezgâhlarında dokunan ve yöre el sanatları için önemli bir yere sahip olan Ala Kilim geleneği yaşatılıyor. İğmeleri keçi kılından, örgüsü koyun yününden, kök ile boyanmış yün ipliklerden hazırlanan ve çeşitli model ve motiflerden, ağaç tezgâhlardan genel olarak 1,5 ile 3 metre ve 3 ile 4 metre ebatlarında dokunan Ala Kilim için Halk Eğitim Merkezi öncülüğünde kurslar açıldı. Kurslara katılanlar verilen eğitimlerle birlikte, her bir motifi ve rengi ayrı anlama gelen Ala Kilim kültürünü yaşatıyor. 1 aylık eğitim alan kursiyerler, usta öğreticiler eşliğinde Ala Kilim dokumacılığını geliştiriyor. Kilimler 2-4 ayda dokunuyor.
‘ORTA ASYA MOTİFLERİ İLE BEZENMİŞ’
Ala Kilim'in Şiran’a özgü olduğunu ve Orta Asya motifleri ile bezenmiş bir şekilde üretildiğini belirten Şiran Belediye Başkanı Yavuz Altıparmak, “İlçe Halk Eğitim Merkezimiz vasıtasıyla unutulmakta olan bir kültürümüzü canlandırıyoruz. Yok olan bir kültürümüzü ayağa kaldırdık, hayat verdik. Ala Kilimimiz diğer kilimlere nazaran daha incedir” dedi.
YÜZDE YÜZ KOYUN YÜNÜ
Ala Kilim’in yüzde yüz koyun yünü ve kök boyadan üretilen ipler ile dokunduğunu belirten kurs eğitmeni Neşe Demir ise “Sadece kilim olarak değil, farklı figürler de işliyoruz ve siparişler almaktayız. Geçmişte döşeme halı olarak kullanılıyordu. Şimdi ise eskiyi canlandırmak için ve ninelerimiz hatıralarına saygı duymak için bu geleneği devam ettirmeye çalışıyoruz. Bizim için manevi anlamı büyük. Emeği çok büyük, zor bir iş, basit gibi görünse de hemen bozulabiliyorlar. İnce detay ve dikkat gerektiriyor. Bir kilim yapılması çok usta bir öğrenci tarafından 2 ayda yapılabilirken, acemi bir için 4 ayı bulabiliyor” ifadelerini kullandı.